Ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική

  • Home
  • -
  • Υγεία & Ομορφιά
  • -
  • Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι η αρχαιότερη πλαστική επέμβαση. Τεχνικές ρινοπλαστικής περιγράφονται από τον 6ο π.Χ. αιώνα, στην Ινδία. Με τη ρινοπλαστική αποκαθίσταται ο οστέινος αλλά και ο χόνδρινος σκελετός της μύτης. Η ρινοπλαστική διορθώνει τόσο το αισθητικό, όσο και το λειτουργικό πρόβλημα (διάφραγμα, υπερτροφικές βαλβίδες και κόγχες) που προκαλεί δυσλειτουργία στην αναπνοή. Ο πλαστικός χειρουργός δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει τη μύτη της Νικόλ Κίντμαν ή της Βικτώρια Μπέκαμ. Ωστόσο, μπορεί να σας φτιάξει μια μύτη που θα είναι προσαρμοσμένη στις αναλογίες και τα χαρακτηριστικά του δικού σας προσώπου.

Αντενδείξεις: Όριο ηλικίας. Είναι καλό αν η επέμβαση γίνεται για καθαρά λόγους αισθητικής, να γίνεται μετά την ηλικία των 17 ετών, όταν θα έχει πλέον αναπτυχθεί ο σκελετός και οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα αλλοιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Αν υπάρχει εκ γενετής ανωμαλία, η οποία παραμορφώνει το πρόσωπο, η επέμβαση γίνεται ανεξαρτήτου ηλικίας. Αν η μύτη είναι στραβή, το διάφραγμα και μόνο μπορεί να διορθωθεί και κάτω από τα 17.

Διαδικασία: Με γενική αναισθησία γίνονται τομές στην εσωτερική πλευρά των ρουθουνιών. Ο χειρουργός διορθώνει τόσο το αισθητικό όσο και το λειτουργικό πρόβλημα που υπάρχει και στο τέλος διαμορφώνει συμμετρικά τον οστέινο σκελετό . Τα ράμματα της είναι απορροφήσιμα. Σε μια γαμψή μύτη που είναι αποτέλεσμα ύβου (καμπούρας) του οστέινου σκελετού και ύβου του χόνδρου, τόσο ο οστέινος όσο και ο χόνδρινος ύβος λειαίνονται με ειδική λίμα. Αν είναι και στραβή απαιτείται η διόρθωση του διαφράγματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μία ίσια μύτη (ελληνική) ή με κλίση προς τα πάνω (γαλλική).

Διάρκεια επέμβασης: 1- 1,5 ώρα

Παραμονή στο νοσοκομείο: Μερικές ώρες

Μετεγχειρητικό στάδιο: Ο ασθενής φοράει ένα ναρθηκάκι για μία εβδομάδα και έχει μώλωπες γύρω από τα μάτια για 5-10 μέρες. Για δυο μέρες έχει ταμπόν στη μύτη, τα οποία βοηθούν να υποχωρήσει το οίδημα και να γίνει αιμόσταση. Σπάνια υπάρχει πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται με ένα απλό παυσίπονο, αλλά υπάρχει αρκετό οίδημα. Απαγορεύεται η χρήση γυαλιών ηλίου ή μυωπίας για 6 εβδομάδες καθώς και η άθληση με σκληρά αθλήματα (ποδόσφαιρο μπάσκετ, πολεμικές τέχνες κλπ)

Αποτελέσματα: Η αλλαγή φαίνεται αμέσως μόλις αφαιρεθεί ο νάρθηκας. Το τελικό αποτέλεσμα (εννοούμε τα τελευταία χιλιοστά αλλαγής) μπορεί να φανεί μέχρι και τρεις μήνες μετά όταν το δέρμα θα έχει προσαρμοστεί στις καινούριες σκελετικές συνθήκες.

Επιπλοκές: Σε περίπτωση διόρθωσης του ύβου μπορεί να «φαγωθεί» περισσότερο απ’ όσο πρέπει και να κάνει κλίση προς τα μέσα. Επιπλέον, μπορεί να σπάσουν ασύμμετρα τα κόκαλα και να δημιουργηθεί λοξή μύτη. Και στις δύο περιπτώσεις για να διορθωθεί το λάθος απαιτούνται δυσκολότερα χειρουργεία.

Ανοιχτή ρινοπλαστική

Ενδείκνυται για προβλήματα που έχουν προκληθεί από ατύχημα (τραυματική μύτη) ή από προηγούμενες ατυχείς επεμβάσεις (προχειρουργημένη μύτη). Γίνεται μία τομή στο μήκος του ρουθουνιού μέχρι τη στυλίδα (πάνω από το άνω χείλος) και ανοίγεται όλη η μύτη, έτσι ώστε να μπορεί ο χειρουργός να δουλέψει κάτω από ορατές συνθήκες.

Διάρκεια επέμβασης: 1-2,5 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα.