Το λίφτινγκ λαιμού λοιπόν – το οποίο είναι γνωστό σαν πλαστική στο προγούλι – είναι μια σχετικά απλή πλαστική επέμβαση με την οποία το σχήμα του λαιμού μπορεί να γίνει πάλι αρμονικό και να βελτιωθεί η εικόνα όλου του προσώπου με αποτέλεσμα ο ασθενής να φαίνεται νεότερος ή να δείχνει ακριβώς όσο είναι και η ηλικία του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με λιποαναρροφήσεις στην επίμαχη περιοχή και με την αφαίρεση του περιττού δέρματος, πάντα με τρόπο που το αποτέλεσμα θα δείχνει εξαιρετικά φυσικό. Εννοείται ότι πάντα επιλέγεται η ιδανική προσέγγιση για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Λιποαναρρόφηση στο πηγούνι

Η λιποαναρρόφηση στο πηγούνι χρησιμοποιείται όταν υπάρχει καθαρό λίπος τοπικά κάτω από το πηγούνι. Η επέμβαση γίνεται σε εξωτερική βάση,μέσω μικρών κανουλών και η γυναίκα φεύγει αμέσως φορώντας ενα strap για 10 ημέρες,Προσοχή όμως εάν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος και του πλατύσματος, του μυός κάτω από το πηγούνι οπότε θα χρειασθεί και face/neck lift.

Αντιμετώπιση γραμμών και ρυτίδων

Σε περίπτωση που στη περιοχή του λαιμού παρατηρούνται γραμμές και ρυτίδες αλλά όχι πολύ λίπος ή περιττό δέρμα, η λύση είναι ένα μίνι λίφτινγκ στη προβληματική περιοχή. Η διαδικασία περιλαμβάνει τομές και ράμματα σε ειδικά σημεία, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει ένα όσο το δυνατόν πιο φυσικό και ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Μετά την επέμβαση το πρόσωπο θα δείχνει νεότερο αφού πολλές ρυτίδες θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Εννοείται ότι τα ράμματα γίνονται σε σημείο όπου θα είναι σχεδόν αόρατα και θα πρέπει κανείς να κοιτάξει πολύ καλά και να ξέρει για να μπορέσει να τα δει. Αυτή η πλαστική λαιμού είναι λύση που επιλέγεται για άτομα μεγάλης κυρίως ηλικίας που βλέπουν ρυτίδες στον λαιμό τους αλλά όχι κάποια αλλαγή στην όλη μορφή του. Είναι μια σαφώς πιο απλή και μικρότερης έκτασης επέμβαση από το κανονικό λίφτινγκ λαιμού και γι’ αυτό αποκαλείται συχνά και μίνι λίφτινγκ.


Λίφτινγκ λαιμού


Στην περίπτωση αυτή το διπλοσάγονο οφείλεται σε χαλάρωση του δέρματος και ίσως του πλατύσματος του μυός που είναι κάτω από το δέρμα του λαιμού και του πηγουνιού. Εάν υπάρχει και τοπικό λίπος τότε και μια μίνι λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυασθεί μαζί με το λίφτινγκ του λαιμού. Φυσικά σαν επέμβαση το λίφτ έχει περισσότερη ανάρρωση.
Ιδανικοί υποψήφιοι
Το λίφτινγκ λαιμού είναι μια επέμβαση που μπορεί να κάνει πάνω – κάτω ο οποιοσδήποτε καθώς δεν υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι μιλάμε για χειρουργείο, εννοείται ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι υγιής σε γενικές γραμμές και να μην έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα που να μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές κατά την επέμβαση ή και μετά το τέλος της. Αν ο υποψήφιος παίρνει κάποια φάρμακα – αυτό αφορά κυρίως τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς – θα πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα τον πλαστικό για να τον ή την ενημερώσει αν πρέπει να τα κόψει ή να κάνει κάποιες αλλαγές στην αγωγή.

Όσον αφορά τις ηλικίες, η επέμβαση μπορεί να γίνει σε άτομα όλων των ηλικιών καθώς η παραμόρφωση του λαιμού πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν έχει κάποια στάνταρ ηλικία εμφάνισης. Εννοείται ότι το λίφτινγκ το οποίο γίνεται μόνο για την αντιμετώπιση ρυτίδων γίνεται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών ενώ η πλαστική λαιμού για να αντιμετωπιστεί η πτώση της περιοχής και το προγούλι γίνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, ακόμη και σε πολύ νέους. Σε κάθε περίπτωση, ο πλαστικός χειρουργός είναι αυτός που θα κρίνει και θα δώσει την έγκριση για οποιαδήποτε επέμβαση.

Διάρκεια αποτελέσματος

Η διάρκεια του αποτελέσματος της πλαστικής επέμβασης είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να είναι ακόμη και μόνιμη, με την ανάλογη προσοχή. Αν μιλάμε για αφαίρεση λίπους και περιττού δέρματος, τότε το αποτέλεσμα θα είναι στην ουσία μόνιμο, αρκεί ο ασθενής να μην ξαναπάρει τα κιλά και να μη τα χάσει ξανά απότομα. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλό ο ασθενής να έχει φτάσει στο βάρος που θα ήθελε πριν να αποφασίσει να κάνει την επέμβαση.
Όσον αφορά την απομάκρυνση γραμμών και ρυτίδων από το πρόσωπο και το λαιμό με το λίφτινγκ, θα πρέπει να τονιστεί ότι καμία επέμβαση δεν εξαφανίζει τις ρυτίδες, απλά τις συμμαζεύει. Οι ρυτίδες εξακολουθούν να υπάρχουν στο πρόσωπο και κάποια στιγμή θα επιστρέψουν. Αν ακολουθηθούν οι συμβουλές τους γιατρού και οι οδηγίες, το αποτέλεσμα της πλαστικής θα έχει μεγάλη διάρκεια, πράγμα που σημαίνει πάνω από πέντε χρόνια. Μετά από αυτή τη περίοδο μπορεί να χρειαστεί να γίνει ξανά κάποιο λίφτινγκ ή ίσως κάποια άλλη πλαστική. Το σημαντικό είναι να ακολουθούνται πιστά οι υποδείξεις του γιατρού.
Χειρουργείο και μετεγχειρητική πορεία
Όποια λύση και να προταθεί για την περίπτωσή σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει σε κάποια στιγμή να ξαπλώσετε στο χειρουργικό κρεβάτι ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Και οι δύο επεμβάσεις που αναφέραμε παραπάνω είναι σχετικά απλές κι εύκολες για έναν καλό χειρουργό, πράγμα που σημαίνει ότι αν γίνει καλή συνεννόηση και τηρηθούν όλες οι οδηγίες του γιατρού πριν και μετά την επέμβαση δεν θα παρουσιαστεί καμία επιπλοκή. Επίσης, το λίφτινγκ λαιμού είτε πλήρες , είτε μερικό, γίνεται σχεδόν πάντα με τοπική νάρκωση και το πιο πιθανό είναι ότι ο ασθενής δεν θα νιώσει καθόλου πόνο ή κάποια ενόχληση καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Η μόνη περίπτωση να γίνει κάποια πιο «βαριά» αναισθησία είναι αν ο ασθενής είναι ιδιαίτερα αγχωμένος με την προοπτική της επέμβασης, αν δηλαδή έχει κάποιο «παθολογικό φόβο» για τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Μετά την επέμβαση για θα πρέπει να γίνει χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών στον ασθενή για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μόλυνσης και να μην εμφανιστούν άλλες πιθανές επιπλοκές. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε νοσοκομείο ή κλινική, οπότε ο ασθενής θα πρέπει να περάσει λίγες ώρες ή ίσως και το βράδυ στο νοσοκομείο. Μετά την επιστροφή στο σπίτι δεν θα υπάρξει πόνος και αν υπάρξει λίγος, μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με απλά παυσίπονα που θα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία. Ενδέχεται να παρατηρηθούν και κάποιες μελανιές και οιδήματα, τα οποία όμως και θα υποχωρήσουν σε μια εβδομάδα με 10 μέρες το πολύ. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη ζωή του την επομένη της επέμβασης.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι καλό να αποφεύγονται κάποιες έντονες σωματικές δραστηριότητες, δηλαδή ο αθλητισμός και το γυμναστήριο, για ένα συγκεκριμένο διάστημα το οποίο και θα οριστεί από τον γιατρό. Αν το επάγγελμα του ασθενή είναι σωματικά απαιτητικό – αν κάνει δηλαδή κάποια πολύ κουραστική, χειρωνακτική εργασία – καλό θα ήταν να πάρει για λίγες μέρες άδεια από τη δουλειά του, πριν και μετά την επέμβαση. Τέλος, στη περίπτωση του μίνι λίφτινγκ συνιστάται να αποφεύγουν οι ασθενείς για λίγο καιρό την έκθεση στον ήλιο. Πέρα από αυτούς τους περιορισμούς όμως η ζωή μετά την επέμβαση συνεχίζεται κανονικά και μετά την αφαίρεση προγούλι χωρίς προβλήματα ή άλλες απαγορεύσεις.