Είναι καφέ, προτιμούν το πρόσωπο μας και προσδίδουν στην επιδερμίδα μας όψη θαμπή και κουρασμένη. Καιρός να μάθουμε λοιπόν πώς και γιατί δημιουργούνται οι πανάδες αλλά κυρίως πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουμε δερματικά προβλήματα που μας χαλάνε τη διάθεση, «ενοχλούν» την εμφάνιση μας και σίγουρα δεν ευνοούν με κανένα τρόπο την αυτοπεποίθηση μας. Ένα λοιπόν από τα πιο συχνά «διαβολάκια» είναι οι πανάδες (μέλασμα) και οι κηλίδες. Τα καφέ σημάδια στο πρόσωπο, αποτελούν μια αισθητική διαταραχή η οποία ξεκινά από την βασική στοιβάδα της επιδερμίδας και διασχίζουν όλες τις στοιβάδες καταλήγοντας στην επιφάνεια του δέρματος χωρίς συμπτώματα. Οι πανάδες της εγκυμοσύνης- ή αυτές που εμφανίζουν οι νέες γυναίκες – δεν πρέπει συγχέονται με τις πανάδες της ώριμης ηλικίας, που δημιουργούνται κατά κανόνα μετά τα 50. Μια τέτοια κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, όμως υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα τονίζει η αισθητικός. Επειδή όμως δεν παρουσιάζουν όλες οι επιλογές -μέθοδοι τον ίδιο βαθμό επιτυχίας, σημαντικό είναι να γίνει ακριβής και σε βάθος διάγνωση του προβλήματος.
Γιατί δημιουργούνται
Ο πιο σημαντικός μηχανισμός προστασίας του δέρματος από τον ήλιο είναι η δημιουργία της μελανίνης μέσα στα χρωστικά κύτταρα (μελανοκυττάρα) που διεγείρονται από το υπεριώδες φως. Όταν όμως παρουσιάζεται κατά τόπους αυξημένος αριθμός μελανοκυττάρων ή αυξημένη παραγωγή και συγκέντρωση μελανίνης, εκεί ακριβώς εμφανίζονται οι πανάδες, δηλαδή καφέ κηλίδες στο δέρμα. Συνήθως αυτό παρατηρείται στο πρόσωπο και κυρίως στα ζυγωματικά και το μέτωπο. Όμως για την υπερέκκριση της μελανίνης και τη δημιουργία των αισθητικά ενοχλητικών δυσχρωμιών στην επιδερμίδα, ευθύνονται διάφοροι παράγοντες. Η έντονη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία παίζει βασικό ρόλο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι υπό από την επίδραση ορισμένων ορμονών, η μελανίνη παράγεται σε μεγαλύτερο βαθμό, με συνέπεια τη δημιουργία πανάδων. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η κληρονομική προδιάθεση, η λήψη αντισυλληπτικών, όπως και η χρήση φωτοευαίσθητων καλλυντικών προϊόντων. Συχνά όμως οι πανάδες (μέλασμα) εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή γίνονται πιο έντονες όσες τυχόν προϋπάρχουν (λόγω ορμονών). Έτσι λοιπόν οι πιο ευαίσθητες στη δημιουργία πανάδων ομάδες είναι οι γυναίκες άνω των 30 ετών , αλλά κυρίως εκείνες που είναι έγκυες, που βρίσκονται στην κλιμακτήριο και εκείνες που ακολουθούν κάποια ορμονική θεραπεία. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις καστανές και τις μελαχρινές με σταράτη επιδερμίδα, που δεν καίγεται εύκολα στον ήλιο. Γιατί διαθέτουν πιο αποδοτικά μελανοκύτταρα, τα οποία εκ γενετής παράγουν περισσότερη μελανίνη σκούρου χρώματος. Και τώρα τι κάνουμε;
Αντιμετώπιση από έμπειρα χέρια
- Συνδυασμός παλμικού φωτός και ραδιοκυμάτων
Η μέθοδος θεραπεύει τη μελαγχρωματική βλάβη, όπου κι αν αυτή εντοπίζεται. Είναι απόλυτα ασφαλής, δεδομένου ότι τα ραδιοκύματα αποδυναμώνουν προσωρινά την φυσική αντίσταση του δέρματος , ώστε η καταστροφή των μελανοκυττάρων να επιτυγχάνεται με μικρότερης ισχύος ενέργεια. Έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εγκαύματος, όπως συμβαίνει με τα λέιζερ. Απαιτούνται τουλάχιστον 6 συνεδρίες, μία κάθε μήνα. - Μικροδερμοαπόξεση
Σε καθαρό δέρμα εκτοξεύονται μικροκρύσταλλοι στα σημεία που υπάρχουν οι πανάδες και στο υπόλοιπο πρόσωπο, που «ξύνουν» την επιδερμίδα για να αποκαλυφθεί η καινούργια. Ανάλογα με την ταχύτητα των κρυστάλλων και τις επαναλήψεις, μπορούν να υπάρξουν βαθύτερα αποτελέσματα. Η θεραπεία περιλαμβάνει ένα σετ των 6 – 8 επισκέψεων σε ενδιάμεσο διάστημα 7 με 10 ημερών.